Vroeger werd er een beetje lacherig over yoga gedaan, met name de houdingen waarbij iets per ongeluk je lichaam verlaat waar veel grappen over werden gemaakt. Het werd een passieve sport genoemd en vooral alleen aan “geitenwollen sokken” types besteed.

Maar steeds meer mensen kunnen yoga meer waarderen. Yoga is helemaal hip en niet voor niets want yoga heeft veel gezondheidsvoordelen zoals stressverlichting, spier versterking, flexibiliteit en evenwicht in houding. Yogascholen schieten als paddestoelen uit de grond en yogalessen worden steeds meer aangeboden bij sportscholen. Klik hier voor een lijst aan yogavormen.

Laten we het nu eens over fitness hebben. Ondanks dat ik bijna een jaar 2 keer per week te vinden ben bij Basic Fit (even serieus, wie had dat gedacht!) en me ook een stuk beter voel na een uurtje sporten, weet ik niet zeker dat wat ik doe ook echt goed is voor mijn lichaam. Tenzij je of course goed begeleid wordt door een personal trainer of een fysiotherapeut, heb ik toch mijn vraagtekens bij echte fitness. Wat is dat verhaal over een half uur passioneel zoenen verbrandt evenveel als een uur sporten?! Of dat een glas rode wijn even gezond is?

 
 
So this pretty? At least the struggle aint…
 

Fitness zorgt niet per definitie voor een sterk lichaam. Door de oefeningen krijg je korte spieren en een bodybuilder kan een heel zwak gestel hebben. Met yoga creëer je lange spieren die pas nodig zijn bij een sterk lichaam. Het zit ‘m binnenin, de onderste laag spieren zijn de spieren die je dragen en je sterk wilt houden. Het is niet zo dat ik fitness opgeef maar mijn persoonlijke voorkeur gaat dus toch uit naar yoga, de meest vriendelijke vorm om met je lichaam bezig te zijn. Ik ben eerst begonnen met yoga for MS (zittend yoga), daarna mindfulness yoga, daarna the real deal poweryoga en sinds kort yin yoga (stretchen van het bindweefsel). Dat is een hele evolutie voor mij. Yoga is ook gezond(er) voor mensen met (spier)aandoeningen of blessures om niet stijf te worden en je lichaam te laten blijven functioneren.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Fitness of yoga?

Namasté.

                                         Yoga is allang niet meer voor boeddisten