De levator ani is de diepst gelegen laag in het bekken

De levator ani, de op de hartspier na de belangrijkste spier van het lichaam. Het zit helemaal onderaan in de diepst gelegen spierlaag in je bekken en heeft de vorm van een trechter. Wat voor een belang heeft het om deze spier te trainen? Vorige maand ben ik daar achter gekomen nadat ik een bekkenbodemtraining volgens een Zwitserse methode heb gevolgd bij Cantienica coach Rebecca Schoos.

De training bestond uit 4 wekelijkse bijeenkomsten en vanaf de eerste bijeenkomst heeft de groep op een enthousiaste manier kennis gemaakt met de levator ani. Bij een optimale levator ani valt er veel winst te behalen. Denk aan vermindering van rugklachten maar ook blaasklachten kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Met name dat laatste klonk erg interessant voor mij en de moeite waard om hiermee eens aan de slag te gaan.

Alle deelnemers kregen oefeningen mee voor thuis die we eerst gezamenlijk gingen uitproberen. Bij bekkenbodemoefeningen denk je aan het kantelen en wiebelen van het bekken, maar we kregen allen beschikking tot een krukje om daarmee de oefeningen te doen. Met een mooie rechte rug en knieën met een hoek van 90 graden op de grond, moesten we kleine subtiele (en onzichtbare) bewegingen maken die je zitbeentjes stimuleren. Ook een interessante oefening: om voor het plassen je armen omhoog te strekken en dan langzaam langs je heen te laten zakken terwijl je je lengte behoudt. Dit zorgt ervoor dat je blaas zich volledig ontspant en écht leegt zodat je niet elke 2 uur naar het toilet moet doordat er resturine in de blaas is blijven zitten, zelfs niet in de nacht! (Mijn mede blaasproblemenmensen snappen me). En ja, het werkt echt!

Een week later kwam de helft al met hele positieve verhalen naar de bijeenkomst terug. Dat was erg leuk om te horen en ook motiveerde dat nog meer om alle oefeningen (inclusief de nieuwe) te blijven doen voor een optimaal resultaat. We gingen dit keer aan de slag met lopen. “Licht” lopen “met een dienblad op je hoofd” was het devies. Stappen vanuit je hielen en je voet laten afrollen en niet meer zo voorover gebogen, deze manier van lopen is zoveel minder vermoeiend. Je staat op je benen maar je levator ani draagt je. Daarom ook is een goed getrainde levator ani een goed begin voor een betere lichaamshouding/vermindering gezondheidsklachten. Door de jaren heen is onze maatschappij zo afgezakt doordat wij als kind al te horen krijgen dat we op onze kont moeten zitten. Ook komen er steeds meer zittende beroepen bij. Waar wachten we nog op?

Het makkelijke van de oefeningen om deze te blijven volhouden is dat ze overal en altijd kunnen. Als je ergens zit, tijdens het eten, in de rij bij de kassa, in bed voor het slapen gaan… En niemand die iets doorheeft! Voor meer informatie verwijs ik naar www.bekkenbodemtraining.com of Google eens ernaar.