Stel je eens voor om 3 minuten in een cabine van -110 (vaak -115) graden Celsius te staan in niets meer dan een broekje en topje*.  Maar het personeel is wel nog zo vriendelijk om je te voorzien van oorwarmers, handschoenen, mondkapje en slofjes voor de gevoelige delen.

Ik hoor je denken… waarom in godsnaam? Cryotherapie is HOT! Dat komt door de enorme waslijst aan benefits (wetenschappelijk bewezen) op regelmatige basis zoals stimulatie van doorbloeding en collageenaanmaak, geeft een boost aan het immuunsysteem, sneller herstel na een operatie, bestrijdt depressie door een flinke endorfine stoot, en helpt je beter slapen en gewicht te verliezen. Voor mij nog extra interessant doordat het ook ontstekingsremmend is, daarvan heb ik er teveel in mijn lijf helaas. En het helpt tegen spasmen jep ook een MS dingetje. Allemaal door de intense zuurstofstoot die je lichaam krijgt waardoor je lichaam als het ware een reset maakt. Mijn kuit is een keer met een temperatuur van 2 graden(!) gemeten direct na het uitstappen dus koud wordt je lichaam wel.

Freezlab heeft mij geholpen (DANK daarvoor) om deze vorm van therapie uit te proberen voor een half jaar, om vast te stellen wat de extreme blootstelling aan kou bij MS klachten doet. Ik heb net 100 sessies achter de rug dat betekent 300 minuten of 5 uur(!!) in totaal, soms wel twee keer per dag, soms stond ik alleen, vaak met sporters en soms met bekende Nederlanders. Naast dat het personeel allemaal super aardig is, zijn de mensen (je mag met zijn vieren in een cabine) die ik er tegen kwam ook heel gezellig. Je hebt direct een klik met iemand die in dezelfde crisis situatie verkeerd :). Door gezellig een praatje te maken gaat de tijd ook drie keer zo snel, very true, en de meest voorkomende vraag is altijd ‘en waarvoor doe jij dit?’. Ook soms is het een uitstekende kans om je zenmomentje te pakken en bijvoorbeeld te mediteren of bewust op je adem te letten.

Het belangrijkste wat een sessie mij biedt is dat het mij net dat extra zetje geeft om bijvoorbeeld naar de winkel te kunnen. Die energiestoot. Andere mooie bijkomstigheden zijn dat mijn huid er beter uitziet en zachter aanvoelt, mijn spasmen minder zijn en me beter laat slapen. Op mentaal vlak staat een sessie voor mij gelijk aan vijf keer een bezoek aan de psycholoog, ik word er gewoon vrolijker door. Ook heeft Freezlab me door de zomer heen geholpen, (die vier dagen met temperaturen boven de 25 dan) dat voelde gewoon heerlijk en toen kwam het besef dat ik wellicht een beetje verslaafd aan het worden was. Ik snapte nu ineens wél waarom ‘The Iceman’ Wim Hof zweert bij ijsklontjes baden, want de ‘afterfeeling’ is great! Nou is het ook nog eens zo dat deze ‘droge’ kou veel beter uit te houden is dan koude baden of douches. Dat scheelt. Alhoewel ik vanochtend voor de grap eens het douchen wilde afsluiten met alleen koud water en mijn reactie gewoon ‘ah okay’ was, zelfs de gil die al klaarlag kwam er niet uit. Ik kan nu veel beter tegen kou. Ook als mensen tegen me zeggen dat het koud is buiten denk ik alleen maar ‘weet je wat pas echt koud is?’ Devilface.

 

Ik ga nog ongeveer een maand door en dan stop ik om het eventuele verschil te zien. Tot die tijd ga ik nog zo veel mogelijk maar meestal vier á vijf keer per week. Zie ik je een keer daar?

*Bikini mag ook als je lichaam maar zoveel mogelijk wordt blootgesteld aan de kou.