Alweer 18 jaar is mijn zicht niets meer zonder hulpmiddel. Voor een half jaar heb ik het kunnen verdoezelen door op de grond voor de tv te zitten omdat ik anders de ondertiteling niet kon lezen. Ineens zat ik vooraan in de klas en ineens zagen mensen me aan voor een Chinees meisje. Pas bij de GGD tijdens de oogtest viel ik door de mand en was er geen ontkomen meer aan. Ik moest een bril, en wel meteen want mijn ogen waren dusdanig achteruit gegaan dat ik al met -3 begon! Omdat de ijdelheid al vroeg begonnen was liep ik het huis uit met bril om hem vervolgens bij het buitenspelen af te doen. Een bril was namelijk niet cool (geef toe de modellen waren ook niet zo leuk als nu). Sorry pap en mam.

Op mijn 13de mocht ik zachte lenzen uit proberen maar 6 jaar later moest ik daarmee stoppen omdat ik een soort vleesetende bacterie (?) in mijn oog had laten ophopen. Harde lenzen of geen lenzen waren de opties… Met het gevolg dat ik (uiteraard) al 10 jaar lang harde lenzen draag. Maar 2 weken geleden constateerde de optometrist een harde aanslag op de lenzen die uiteindelijk mijn eigen ogen doen veroorzaken door overtollig eiwitproductie af te geven :(. Met droge ogen en een minder draagcomfort als gevolg.

Ogen laseren dan? Abdel en ik hebben een informatie bijeenkomst bijgewoond bij Vision Amsterdam om ons te laten inlichten over ooglasering. Er zijn 2 soorten behandel technieken waarbij er met IntraLasek Femtosecond een flapje van je hoornvlies wordt gemaakt en de techniek Lasek PRK waarbij je hoornvlieslaag los wordt geweekt om daarachter te kunnen laseren. Dat laatste heeft een langere herstelperiode terwijl je bij de eerste techniek de volgende dag al niets meer voelt. Na de presentatie waren wij aan de beurt voor een quickscan. Helaas komen wij beiden niet in aanmerking (zoals 20% van de bevolking) voor beide technieken omdat ons hoornvlies te dun is. Optie zou nog een lensimplantaat kunnen zijn, maar hoe graag willen we dit.

Terug bij contactlenzen dus en een bril van inmiddels een sterkte van -5(!), maar dat maakt niet uit want een bril staat nu gewoon stoer. De technologie staat niet stil dus allicht dat dit in de toekomst alleen maar makkelijker wordt. Wat zijn jullie ervaringen op dit gebied?

     Mijn bril toen ik 11/12 was