Nee niet het sterrenstelsel maar het nationale zuivelproduct waar iedereen groot mee is geworden. Een belangrijke start in de zoogtijd en een goede bron van eiwitten, calcium, magnesium en kalium. Maar hoe komt het dat veel volwassen mensen last hebben van (koe)melk of zelfs intolerant zijn? Als enige zoogdier drinken wij nog melk op volwassen leeftijd terwijl andere zoogdieren alleen drinken in de zoogtijd. Dus melk… weg!

Als kind dragen wij het enzym lactase om melk te kunnen verteren. Dat enzym neemt af naarmate we ouder worden. In Nederland is 91% van de volwassenen nog lactosetolerant maar hoe zuidelijker we gaan hoe minder bevolkingsgroepen tegen lactose kunnen, tot aan nog maar 20% van de Afrikanen. Naast lactoseintolerantie zijn er ook andere klachten mogelijk zoals maag- en darmproblemen, huidziekten zoals psoriasis, overtollig slijmproductie (door het bestanddeel caseïne) en zelfs bij autoimmuunziektes als MS hebben studies aangetoond dat minder zuivel beter voor je lichaam is.

Melk is prima te vervangen door sojamelk (light), amandelmelk, havermoutmelk, rijstmelk, hazelnootmelk en kokosmelk. Ik wissel meestal af tussen deze ruime keus in aanbod. De smaak zal misschien in de eerste instantie wennen zijn maar als ik bijvoorbeeld nu gewone melk drink, vind ik het al niet lekker meer. Bovendien scheelt het ook in calorieën . Als wij gezond eten met veel groenten en noten halen wij genoeg voedingswaardes uit onze voeding. Niet denken dat alleen melk voor stevige botten zorgt want een tekort aan calcium is meestal een tekort aan vitamine D (zon!!!). Bovendien worden er bij plantaardige melkproducten extra vitamines toegevoegd zoals Calcium, B12, D en E.

Natuurlijk is geen zuivel bijna onmogelijk, denk aan room(boter) wat in eten zit verwerkt. Wil of kun je niet zonder, neem dan gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kwark, feta en geitenmelk omdat bij deze producten de lactose grotendeels al is afgebroken. Toch liever kaas? Kies dan liever oude kaas of geitenkaas. Het beste is “aanvoelen” en uitproberen wat zuivel voor effect heeft op je lichaam en nog belangrijker wat het met je doet als je het uit je voeding haalt. Het is te proberen waard, ik voel me veel lekkerder in mijn vel!

Bronnen:
Puur Eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens
De Voedselzandloper – Kris Verburgh
Overcoming Multiple Sclerosis – George Jellinek

                                        Koeien melken binnenkort verleden tijd?