Het is alweer 3 maanden dat ik volgens de Paleo principes van dr. Terry Wahls leef en ondanks moeilijke situaties zoals vakanties, moet ik zeggen dat het wel aardig lukt. Deze manier van leven is pretty much geïntegreerd in mijn dagelijkse doen en laten. Ik weet precies welke restaurantjes -erg belangrijk- en welke maaltijden en keuzes ik moet nemen. Ook dagjes weg zorgen voor wat meer voorbereiding maar lukken meestal altijd, hey waar een wil is is een weg. Na 3 maanden was ik erg nieuwsgierig hoe het ondertussen met mijn bloedwaardes zat, dus deze heb ik laten testen bij de huisarts. Ik ben nu natuurlijk gezonder dan ooit! Toch?

Er wordt veel gezegd over vitamine B12 tekort bij MS. Een tekort zou gelijke symptomen geven of een MS aanval zelfs opwekken. Ik was erg benieuwd naar mijn waarde, misschien had ik al die tijd wel een ernstig tekort gehad! Helaas heb ik dit vóór mijn dieet nooit laten testen, dus een echte vergelijking van voor en na mijn dieet heb ik helaas niet. Ook over de relatie tussen vitamine D en MS is veel informatie te vinden maar nooit wetenschappelijk bewezen. Ik ben erg fan van vitamine D en sinds 2013 slik ik een zeer hoge dosis vitamine D3 (5000 iu, terwijl de adh op 200 iu ligt) per dag en desondanks voel ik in de winters een tekort. Wetenschap hierbij bevestigd.

Terug naar de uitslag van mijn waardes, mijn vitamine D was een >175 (precieze waarde hebben ze niet gegeven). Ik heb bij de neuroloog ooit een waarde gehad van 90 na de winter en 319 na een mooie zomer. Conclusie: een waarde van boven de 175 is prima voor een MS patiënt in de winter. De vitamine B12 geeft momenteel een waarde aan van 613 (min. is 130 en max. 700) dus al dat spinazie en bladgroente eten werpt ook zijn vruchten af… Evenals bij mijn foliumzuur waarde van >45.4 Gemiddeld heeft een volwassene 12 tot 28 milligram foliumzuur in voorraad. Conclusie van de huisarts: “stop onmiddellijk met voedingssupplementen als je die zou slikken want zulke hoge waardes zien wij nooit!” Dus blijkbaar haal ik nu genoeg voedingsstoffen uit mijn hedendaagse voeding, verrassend. Uit een tabel van het boek van Terry Wahls staat duidelijk dat de vitamine B12 inname bij haar dieet 2,5 keer zo hoog ligt dan bij het gemiddelde (Amerikaanse) dieetpatroon. Dus gewoon goed!

Nu natuurlijk de hamvraag, voel ik mij ook beter door al die (over)doses aan vitamines? Ja! Ik kan weer iets verder lopen dan slechts 1 kilometer, ik kan weer (met beleid) sporten en ik ben zelfs begonnen met hockey (met mede MSers). Nee ik eet nog steeds geen zuivel, gluten, suiker en bewerkt voedsel. Wat dan wel? Alles wat er over blijft. Het is fijn om te weten dat ik het niet voor niets doe en dat het afzien het helemaal waard begint te worden.

Mijn voedselbijbel op dit moment

Mijn voedselbijbel op dit moment