You want massage?

Niets is zo lekker dan om op z’n tijd een lekkere massage te nemen, admit it. Hoe ouder ik word hoe meer geld ik daarvoor over heb. Vroeger zag ik dat namelijk als een luxe die niet binnen mijn budget paste. Maar nu, met name op vakantie vind ik het een heerlijke aanvulling. Thuis ga ik vaak de ‘deals’ achterna, denk aan Groupon, om me later minder schuldig te voelen… á la: ‘Heb ik net echt €50 uitgegeven voor een uurtje en was dit het waard?? Nee bij een goede deal ben je trots, punt. Massages hebben ook allerlei ‘health benefits zoals een stressverlagende werking, betere doorbloeding, verwijdering van afvalstoffen en voor je geest komt het overeen met mediteren.
Ik heb er intussen wel een aantal gehad, van Balinese tot Thaise massages en van hot stone tot waterjetmassages (liggend op een bank met een zak op je rug waarin harde stralen op worden gespoten, je wordt dus niet nat). Mijn voorkeur gaat echter uit naar een combinatie tussen ontspanning en hard. Als er slechts ‘gewreven’ wordt heeft het naar mijn idee weinig zin maar zo hard dat je er niet van kunt genieten… No thanks.

Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet om het optimale gevoel te krijgen waar een massage voor bedoeld is.
– ga voordat de massage begint eerst nog even naar de wc, je gedachten zijn anders alleen daarmee bezig en ‘lekker ontspannen’ is ver te zoeken, plus het gaat van je tijd af en dat is zonde. Happened to me 🙁
– het is beter om van te voren niet (te zwaar) te eten, met een volle maag je buik indrukken is niet fijn.
– probeer heel bewust alle aanrakingen te voelen, ‘volg’ als het ware de handen en wees er bij met je gedachten. Mindfulness…
– over gedachten gesproken, laat gedachten die er niets mee te maken niet toe. Boodschappenlijstje komt later, stop met piekeren!
– vaak gaat er door je heen dat de massage ‘zo weer afgelopen is’, niet zo denken! Het belangrijkste is het ‘nu’ dus tel niet de minuten die je nog te gaan hebt. Geniet van het moment.
– niet alle massages zijn even ontspannend, sommigen zijn alles behalve. ‘Onderga’ het dan als het ware. Het zit waarschijnlijk zo vast dat het nodig is om het lekker los te maken. Hetzelfde geldt voor kraken, dat werkt het best als je je volledig ontspant en op het juiste moment uit te ademen.
– nogmaals, ademen op het juiste moment (onbewust spannen we onze spieren aan als iets onprettig aanvoelt) en je haalt het optimale uit jouw welverdiende massage.

– drink tot slot altijd een glas water om je lichaam te helpen reinigen.

Als laatste tip: voor veel aandoeningen worden massages deels vergoed door de zorgverzekeraar! Waarom niet gebruik van maken dan 🙂 check online bij jouw zorgverzekering de lijst met gecontracteerde praktijken.

Nogmaals, geniet ervan!