Naast zonne-energie levert zon ook gezondheidsvoordelen op

Wij Nederlanders zijn zonaanbidders, bij de eerste zonnestralen zitten we al in de tuin of op een terras. Er is geen leven zonder zon, alle organismen waaronder wij zouden niet overleven zonder zonlicht. Onze huid regelmatig laten blootstellen aan UV houdt ziektekiemen, schimmels, bacteriën en virussen onder controle. Ook is het de ideale manier om aan de dagelijkse portie vitamine D te komen. Elke dag (onbeschermd) een half uur onder de zon is gezond!

Men is er nog steeds niet over uit of de zon nou de vriend of vijand is. Iedereen wordt vrolijk van de zon, je ziet er gezonder uit met een kleurtje (ik heb het niet over de rozijnen types!) en mensen zijn minder depressief en hebben meer energie. Toch krijgt de zon vaak (terecht) de schuld van huidkanker, melanomen (kwaadaardige moedervlek) en rimpels. Het is een feit dat zonnebrand schade op de huid aanricht maar gelukkig hebben we zonnebrandproducten met factor om ons daarvoor te behoeden…

WRONG!!! Dat is dus waar het mis gaat! Zonnebrandcrèmes maskeren de signalen die je huid afgeeft wanneer het tijd is om de schaduw in te gaan. De natuur heeft bedacht dat wanneer je te lang in de zon hebt gezeten, je huid rodig en branderig aanvoelt en je meteen de zon uit moet en je dat de volgende keer niet meer moet doen! Doordat we niets van deze signalen merken omdat we laagje na laagje smeren hebben we vaak een overkill aan zonlicht op onze huid. Daar merken we niet veel van op korte termijn, maar op lange termijn is je huid hier alles behalve blij mee. Dit betekent absoluut niet dat je nooit meer de zon in mag gaan, sterker nog het wordt geadviseerd om elke dag een half uur onbeschermd de zon in te gaan maar dan in de ochtendzon vóór 11 uur of de avondzon vanaf 4 uur. Dan is de zon niet meer zo sterk maar toch krachtig genoeg om van de voordelen te profiteren. Tussen 11 en 4 kun je dus maar beter in de schaduw zitten om zo min mogelijk lange termijn schade op te lopen, trouwens in de schaduw word je ook bruin ;). En zonnebank? NIET doen punt. Kijk altijd uit met zon en geniet verplicht maar dan gewoon met mate.

Even wat weetjes op een rijtje:

  • Zonlicht is in staat bacteriën te doden als het door een raam valt
  • Patiënten worden sneller beter bij veel zonlicht en grote ramen
  • Zonlicht stimuleert het immuunsysteem
  • Zonlicht vermindert risico op kanker, MS, hartkwalen, artritis, osteoporose, psoriasis en diabetes
  • Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht/vitamine D nodig
  • Zonlicht helpt bij afvallen en ook zwaarlijvige mensen hebben meer vitamine D nodig
  • Iemand met te weinig zonlicht verzwakt en krijgt last van fysieke en mentale klachten

Wil je meer hierover weten of ben je juist sceptisch? (Geloof me, ik had ook moeite om deze theorie te geloven). Lees het boek “Gezond Met Zonlicht” van Andreas Moritz. Hij beschrijft op een duidelijke manier hoe je met zonlicht moet omgaan.

Aanrader!