Het is inmiddels alweer 2 jaar geleden dat ik voor mezelf had besloten om een lifestyle change aan te nemen. Niet in de eerste plaats om af te vallen, dat kwam als bonus erbij. Nee mijn doel was om mijn lichaam sterker en gezonder te maken, iets waar ik eindelijk zelf controle over zou hebben na een jaar vol lichamelijke ongemakken.

Dit is mijn eerste persoonlijke verhaal (inclusief een before after foto) over afvallen en keuzes maken in voeding. Aangezien er nog steeds mensen zijn die net de nieuwe versie van Victoria gezien hebben en zeer benieuwd zijn naar mijn geheim. Ik heb altijd gedacht dat “stevig zijn” mijn bouw was en dat ik zelf weinig kon doen om slank te zijn. Ik had me er bij neergelegd en voelde me er niet een minder persoon om. Totdat een collega (ook met MS) mij attendeerde op een speciaal dieet dat MS klachten onder controle houdt (Jelinek Overcoming Multiple Sclerose – George Jelinek). Ik besloot om het dieet een kans te geven ook al was het zeer streng zoals het uitsluiten van zuivel en vlees. Ik heb me er bijna een jaar aan gehouden, belangrijk aan het dieet Jelinek is dat je zeer consequent moet zijn, totdat ik voor mezelf achter kwam wat goed is voor mijn lichaam en wat niet.

Een andere mindset aannemen is the key, niet denken dat chocola of ander bad food je ‘slechts’ dik zal maken maar juist nadenken over de lange termijn gevolgen voor je lichaam. Ik raad daarom ook iedereen aan om De Voedselzandloper van Kris Verburgh te lezen omdat je daarna sneller overwegingen maakt of je bepaalde troep wat men voedsel noemt wel écht in je lichaam wilt. Je lichaam is je tempel en moet je voeden met gezond eten wat voedzaam is en verzadigt. En natuurlijk mag er best gezondigd worden, anders houd je een gezond patroon niet lang vol en het leven moet ook leuk blijven. Geniet er dan ook juist extra van.

Ik deel mijn advies vaak op verjaardagen en kom dan ook vaak ongeloofwaardig over met mijn bitterbal of boordje taart in mijn hand. Het is dan niet zo dat dezelfde mensen mij van maandag tot en met vrijdag zien met mijn boordje havermout als ontbijt. Die dagen zijn er al om gezond te eten dus ontzeg jezelf dus niets op feestjes en geniet ervan (ik zeg NIET neem het ervan maar GENIET ervan:)). Je zult met de tijd merken dat de behoefte dan ook afneemt zonder perse een healthfreak te worden.

Wat superfoods betreft zijn de meningen verdeeld, ik kan alleen maar zeggen dat ík enthousiast ben. Verdiep je in wat voor jóu werkt.

Wat betreft de 1 of 2 bitterballen of een half stukje taart om de smaak te proeven op een feestje is… helemaal niet erg!

Onder het kopje Health deel ik mijn tips wat betreft voeding met jullie. Dit is het basis dieet waar ik mee begon en probeer dit zo veel mogelijk aan te houden. Ook zal ik op deze site zo veel mogelijk ervaringen van anderen delen.