Spirituele leiders met Yogananda in het midden

Op yogaretreat in de bossen midden in een klein plaatsje Assisi in Umbrië, Italië. Een beetje een op zoek naar jezelf ding… Een zeer bijzondere ervaring.

De dag begon vroeg om 7 uur met een yogales en door de dag heen waren er ook meditatie momenten. De lessen werden in het Italiaans gegeven en er was voor mij iemand achter me die ter plekke alles vertaalde naar het Engels. Tijdens de yoga met een groep van 5 mensen leek het daardoor sterk op een privéles voor mij. Het programma wat wij hadden was een Self Healing therapie. Daar kregen we lezingen over Life Therapy en workshops met oefeningen om positieve energie in je lichaam te krijgen. De bedoeling is dat je elke spiergroep aanspant en vast te houden en bij elke ademhaling weer ontspant. De ademhaling  haal je dan vanuit het kuiltje in je nek achter aan je hoofd. Dit is een belangrijke plek en ontstaat als eerste tijdens de celdeling in de baarmoeder. Af en toe waren er wel wat miscommunicaties door de taal en begrepen we vaak pas later wat er mee werd bedoeld.

De klassen werden afgesloten met een lied in het Italiaans, Engels of Latijns gezongen op een instrument wat op een combinatie van een keybord en accordeon leek. De lessen werden achter elkaar gegeven en er was weinig vrije tijd voor onszelf. Dit mede omdat we niet het gehele programma konden volgen omdat we weer naar Nederland terug moesten.

Toch vond ik het vroege opstaan niet heel erg, net zo min dat ik geen vlees miste bij het vegetarische eten of het beperkte drankarrangement (kruidenthee en water, koffie bij ontbijt en lunch). Alles wat er aan eten aangeboden werd vond ik eigenlijk heel lekker en echt iets voor ons. Ik zou alleen na een week toch wel behoefte hebben aan vlees vrees ik…

Agnetha en ik zijn al 20 jaar vriendinnen. Zij is het type met een specifieke droge blik, dat vroeger wanneer je in de klas stil moest zijn, je dan vooral niet naar haar moest kijken want anders schoot je in de lach… waarom kijk ik dan toch. Deze dagen waren niet anders. Wat hebben we blikken geworpen naar elkaar als in “eh… serieus?” Nou moet ik toegeven dat ik degene was die eerder ‘ademhalingsoefeningen’ moest toepassen om mijn potentiële lachkick te kunnen onderdrukken, dát zou echt not done zijn geweest en je voelt je heel onrespectvol naar hen toe dan. Toch wel heel nuttig ooit een keer die Mindfulness cursus. Een voorbeeld hiervan is wanneer we tijdens oefeningen onze hals moesten aanspannen doe het eens en oordeel zelf over het uitzicht, of we moesten twisten als serieuze bedoeling of wanneer ik de door mijn gekozen voorwerp uit een mand (jampot) naar mijn hart moest heen en weer pendelen… wederom oordeel zelf.

In elke kamer was er een afbeelding te vinden van dé spirituele leider van de Yogananda richting, Paramahansa Yogananda. Het is een lifestyle die de yogi’s in Assisi aanhouden. Zij geloven dat je door een heel clean dieet, regelmatig mediteren en yoga, je de inner peace in jezelf vindt. Ik vind het fijn hoe deze mensen met respect voor de natuur en zichzelf, een mooi leven kunnen leiden en ik vond het heel aangenaam om even offline te zijn en niet met de actuele ellende in deze wereld geconfronteerd te hoeven worden. Ik geloof ook dat met deze levensstijl in een leefcommune, ik geen medicatie nodig zou hoeven hebben omdat je zo in zen met jezelf leeft en je lichaam met zo’n mindset en leven zichzelf wellicht weet te helen. Dan heb ik het nog niet eens over het supergezonde voedzame eten de hele dag door. Dat is de Sattwar, als je alleen junkfood zou eten zit je in de Tamas. Die moeten we zien te voorkomen. Alleen zou ik dus nooit de beperkigen ervoor over hebben.

Ik ben er niet helemaal uit hoe ik me er onder moet voelen. Het lijkt alsof die dagen als een droom voorbij zijn gegaan. Enerzijds voelde me heel energiek voor een ‘werk’dag van 13 uur(!) en waren het zeer lieve mensen, anderzijds voelde ik me er toch niet echt op mijn plek. Ik ben veel te nuchter om liedjes te zingen over een God of spiritueel leider. Wél probeer ik de oefeningen en de positieve spirit mee te nemen in mijn leven. Ik zal proberen om elke dag een paar minuten te mediteren en positiever in het leven te staan. Wat betreft de voeding was ik zelf al wel aardig op weg ;).

Nieuwsgierig geworden? Bekijk mijn vlog voor de beelden.