Eigenlijk klinkt het best zonde van onze tijd dat we ongeveer een derde van ons leven besteden aan slapen. Dagen zijn al zo kort, wat is 24 uur nou waarbij er ook nog 8 vanaf gaan? De echte anti-slaap die hards hebben dan ook het motto slapen kan later als je dood bent.

Toch is het niet verstandig om weinig te slapen, de kwaliteit van de dagelijkse activiteiten gaat achteruit dus behaal je het tegenovergestelde van de bedoelde effectiviteit en dat is totaal niet efficiënt. Onderzoekers concluderen dat een tekort aan slaap even ongezond is als friet of dat slaaptekort het risico op Alzheimer verhoogd. En dit zijn nog maar een paar van de vele onderzoeken die zijn verricht op slaaptekort.

Slapen is voor mij een groot tijdverdrijf, ik kom eigenlijk altijd wel aan de 9 uur per nacht. Laten we het maar eens hebben op de voordelen van mijn “hobby”:

  • Je huid herstelt zich in de nacht (ondersteun het proces met een goede nachtcrème)

  • Wallen en donkere kringen worden voorkomen

  • Je immuunsysteem blijft op peil
  • Goed voor hart- en bloedvaten want kleine ontstekingen genezen zich
  • Alle gebeurtenissen voorafgaand in je geheugen krijgen een plek in je hoofd om de volgende dag weer fris en fruitig te beginnen
  • Een uitgeslapen geest heeft minder behoefte om te eten (gunstig bij afvallen!)

De aanbevolen 8 uur is slechts een indicatie maar beter is om 7,5 of 9 uur te slapen. Een slaap shift duurt anderhalf uur dus bij 8 uur zit je net een half uur in de volgende shift en is je lichaam niet klaar om op te staan. Dat onafgemaakte gevoel draagt niet bij aan een goed ochtendhumeur ;). Probeer je wekker eens te zetten na 7,5 uur slaap en probeer het uit.

De powernap van 5 minuten is wel goed om overdag te doen, siesta! Mits je het niet overdrijft anders sta je juist vermoeider op. Ik heb ooit de tip gekregen dat je een sleutelbos in je handen moet houden voor wanneer je in slaap valt. Het moment van in slaap vallen tot het wakker schrikken heeft je lichaam een punt bereikt dat evenveel met je doet dan anderhalf uur slaap.

Moeite met in slaap vallen? Ik ook altijd. Het helpt al om een half uur voor het slapen gaan niet met blauw licht te werken zoals tv en telefoon in bed (I’m guilty as charged)! Schaapjes o.i.d. tellen werkt omdat je brein actief bezig is en verveeld en uitgeput raakt. Maar de  gouden tip is toch wel de 4-7-8 ademtechniek: adem 4 seconden door je neus, houd de adem 7 seconden vast en adem in 8 seconden uit door je mond. Lees nog eens mijn blog over ademen.

Slaap lekker!

Afbeeldingsresultaat voor sleeping beauty hq