Goed ademen is ook een techniek. Je kunt ermee de controle over je lichaam (terug) krijgen, pijn weg ademen, ontspannen maar ook lichaamstaal overbrengen bij bijvoorbeeld zuchten. Ademen gaat meestal vanzelf maar soms vergeten we om goed te ademen. We kunnen er zelfs benauwd van raken en hyperventileren of een verkeerde lichaamshouding aannemen. Daarom is het belangrijk om een goede techniek in ademhaling te vinden.

Maar wat is een goede techniek? Je ademt of je ademt niet? Fout. Bij een goede ademhaling adem je wijd. Je zet je ribben als het ware uit (Rebecca Schoos – bekkenbodemtherapeut). 99% van alle therapeuten en yoga-instructeurs adviseren om vanuit je buik te ademen. Maar, daar zitten je longen niet. Dus wat er gebeurt, je zet druk uit op je buik waar je op langer termijn niet zo blij mee bent (later ga ik daar dieper op in). Als klein meisje moest ik altijd van mijn moeder mijn buik inhouden en ineens moest ik van daaruit beginnen met ademen. Dat heeft altijd onnatuurlijk aangevoeld en dat is vandaag bevestigd yeeh. In De Voedselzandloper (Kris Verburgh) staat dat als je hoog in je borst (in de lengte dus) inademt, je lichaam alertheidshormonen aanmaakt om je te kunnen redden in stressvolle situaties. Vooral voor het slapen dus niet “hoog” in en uit ademen.

Een goede ademhaling is dus wijd in de breedte en door je neus (je neus filtert de lucht van stof etc.). Een mooie techniek is door je neus in te ademen in 4 seconden, en door je neus uit te ademen in 8 seconden. Een stapje verder is om met 1 neusgat in te ademen en de adem 4 seconden te laten zitten door beide neusgaten dicht te knijpen om vervolgens uit te ademen door het andere neusgat en dat een paar keer doen.

Natuurlijk moet je zelf ondervinden wat werkt maar het kan geen kwaad om af en toe eens stil te staan bij je ademhaling(techniek). Succes met oefenen!